Veelgestelde vragen over de bib en corona

Op donderdag 12 maart viel de gemeentelijke beslissing om alle activiteiten van de bib stop te zetten vanaf vrijdag 13 maart en al zeker tot en met 23 mei. Dat heeft gevolgen voor onze werking en voor onze klanten.

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen lees je hieronder.

We hopen van harte dat we jullie allemaal snel en gezond terug in onze bibliotheek kunnen ontvangen! Draag in tussentijd zorg voor elkaar.

Hoe lang blijft de bib toe?

Het bestuur bespreekt momenteel nieuwe maatregelen in verband met de exit-strategie van de federale overheid. Ook de mogelijke heropening van de bib wordt hierbij besproken. Voorlopig blijft de bib echter zeker gesloten tot en met 23 mei. De materialen worden automatisch verlengd tot en met 15 juni. Wij houden u uiteraard verder op de hoogte.

Reden

Waarom gaat de bib toe?

Bibliotheek Ronse sluit de deuren vanaf 13 maart. Dat doen we om bezoekers en personeel te beschermen. In de bib komen verschillende generaties bij elkaar en we kunnen nooit zeker weten of het coronavirus al dan niet aanwezig is op het teruggebrachte bibmateriaal.

Moet ik mijn bibmateriaal terugbrengen tijdens de sluiting?

Je mag je materiaal gerust thuis houden tijdens de sluitingsperiode. Je materiaal werd door ons automatisch tot 15 juni verlengd (er wordt geen extra verlenging aangerekend).

​Inleveren van bibmaterialen is vanaf nu ook mogelijk zonder afhalen van nieuw materiaal.

Meer info vind je hier

Afhaalbib en bib aan huis

Kan ik nieuw materiaal meenemen?

Nieuw materiaal lenen is de komende weken enkel mogelijk via onze afhaalbib & bib aan huis. Het materiaal dat je al in huis hebt mag je gerust langer bijhouden zonder er boete voor te krijgen, dat werd voor jou al door ons verlengd tot 15 juni.

Boetes

Krijg ik boete als ik mijn materiaal niet terugbreng?

De inleverdatum werd aangepast naar 15 juni (er is geen extra verlenging aangerekend). Bij materiaal dat al over tijd was, is het wel een extra verlenging (de boete wordt aangerekend voor de dagen dat je te laat was voor onze sluiting van 13 maart).

Is er toch nog iets misgelopen en werd er toch boete aangerekend? Dan zetten we het zeker recht als we terug open zijn.

Verlengen

Wat als ik mijn materiaal niet meer kan verlengen?

Als je je materiaal om een bepaalde reden niet online kan verlengen (het is gereserveerd voor een andere lener of je hebt al 3 maal verlengd) moet je niets doen. Door de sluiting zit niemand op het materiaal te wachten en je krijgt er ook geen boete voor.

Reservatie

Ik reserveerde iets uit de bib, wat nu?

Als je een reservatie plaatste of een IBL aanvroeg, blijft die aanvraag geldig tot we opnieuw open zijn. Als we de IBL niet langer kunnen opzij houden, word je gecontacteerd. Een nieuwe reservatie plaatsen kan ook, maar dat materiaal zal je pas kunnen afhalen als de bib terug opengaat.

Ik was ingeschreven voor een activiteit van de bib.

Ook dient de bibliotheek alle geplande publieksactiviteiten te annuleren ten gevolge van de coronamaatregelen.
Wie ingeschreven was voor een lezing of activiteit in de bib wordt via mail gecontacteerd.
We zijn volop in overleg om activiteiten eventueel te verschuiven naar een latere datum, meer informatie volgt.

Andere diensten

Wat met andere diensten van de gemeente?

Hou voor info over de andere diensten de website van de gemeente in de gaten.

Kan ik de bib contacteren?

Heb je nog een dringende vraag die hier niet tussen staat? Stuur jouw vraag naar de bib.

Wij blijven telefonisch bereikbaar (055 23 28 62) tijdens de kantooruren (9u.-12u. & 13u30-16u.).

Ondertussen ...

Digitale diensten van de bib

Ook in tijden van Coronamaatregelen kan je terecht bij de bib.