Kinderen

Welkom in onze bibliotheek!

Neem een kijkje in de catalogus en ontdek welke nieuwe boeken, dvd's en cd's we aankochten voor jou.
Maak kennis met onze activiteiten voor kinderen.

BOEKSTART

Boekstart

Boekstart

Jonge ouders en hun kleine kinderen op een fijne manier in contact brengen met boeken, dat is de bedoeling van "Boekstart", een project voor de allerkleinsten. De bibliotheken van de Vlaamse Ardennen willen samen met Kind en Gezin meer boeken verspreiden in gezinnen met heel jonge kinderen.

VOORLEZEN

voorlezen transparant web

Digitale voorleesmomenten

Tijdens de werkzaamheden in de bibliotheek kunnen onze voorleesuurtjes jammer genoeg niet doorgaan. Maar niet getreurd: op het YouTube kanaal van de stad Ronse zullen af en toe voorleesfilmpjes verschijnen die onze vrijwilligers speciaal voor onze sluitingsperiode hebben opgenomen.

Lees meer

DE LEESJURY

de Leesjury

De leesjury

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. Ben je tussen 7 en 16 jaar oud en hou je van verhalen? Schrijf je dan in als jurylid!

BOEKENZOEKER

Boekenzoeker

Op zoek naar een goed boek?

Boekenzoeker is een online zoekmachine die lezers (0-18 jaar) een persoonlijk leesadvies biedt op basis van hun eigen interesse, hobby of stemming.

Start je zoektocht op www.boekenzoeker.be

 

KAMISHIBAI

Kamishibai

Verteltheater

Voorlezen, net iets toffer?

Voorlezen met reuzegrote prenten, dat kan met kamishibai.

E-READERS

E-reader vakantie

Digitaal lezen met de e-readers van de bib!

Binnenkort met vakantie en plaatsgebrek? Of lees je graag in bed? Dan is de e-reader een ideale zet.

INSPIRATIE

Boekenplank

Nog niet uitgelezen? Check dan zeker onze inspiratiepagina!

ACTIVITEIT

Voorlezen

Voorlezen in de bib

Voorlezen is leuk, gezellig én stimuleert de fantasie en taalontwikkeling van kinderen. Daarom trakteert de bib regelmatig op een voorleesmoment. Enthousiaste vrijwilligers lezen voor aan 2 groepjes kinderen: één van 4 tot 6 jaar en één van 7 tot 9 jaar.

NIVEAULEZEN

De bib bezit een ruime collectie eenvoudige boekjes die speciaal geschreven zijn om kinderen te leren lezen. Deze boekjes zijn te herkennen aan het genre "eerste leesboekjes" en aan de aanduiding van het leesniveau van Start tot AVI 4. Dit AVI-systeem wordt op de meeste basisscholen gebruikt voor het technisch lezen.

 • De allereerste stapjes kan je reeds beginnen met AVI 0 of start.
 • Groeiboeken : boeken met meerdere verhalen die meer dan één AVI-niveau hebben, bijvoorbeeld vier verhalen, van AVI 1 tot AVI 4.
 • Samenleesboeken : om samen te lezen. Ze bevatten een eenvoudige tekst bedoeld voor de beginnende lezer, en een moeilijker tekst voor een taalcoach zoals een ouder.

NIEUW AVI-SYSTEEM 

Sinds enkele jaren is er een nieuwe AVI-indeling bedacht waarbij meer rekening wordt gehouden met de verschillen die er kunnen zijn in technisch lezen en begrijpend lezen. Die nieuwe indeling kan verwarrend werken voor ouders, kinderen en leerkrachten.  

In plaats van negen niveaus bestaan er nu twaalf niveaus. De nieuwe AVI-aanduiding bestaat uit een cijfer en de letter M of E. De M staat voor midden en de E voor eind. Omdat de nieuwe AVI-indeling in Nederland gemaakt werd, moet je die code naar het Vlaamse basisonderwijs vertalen. In Vlaanderen komt groep 3 overeen met eerste leerjaar van het basisonderwijs, groep 6 met het vierde leerjaar.
We moeten de tabel dus als volgt lezen:

Avi Conversietabel
 • AVI Start: Dit niveau krijgt iedere beginnende lezer 
 • AVI M3: Midden 1e leerjaar 
 • AVI E3: Einde 1e leerjaar 
 • AVI M4: Midden 2e leerjaar 
 • AVI E4: Einde 2e leerjaar 
 • AVI M5: Midden 3e leerjaar 
 • AVI E5: Einde 3e leerjaar 
 • AVI M6: Midden 4e leerjaar 
 • AVI E6: Einde 4e leerjaar 
 • AVI M7: Midden 5e leerjaar 
 • AVI E7: Einde 5e leerjaar 
 • AVI Plus: Het leesniveau is hoger dan het gemiddelde niveau van de leerlingen aan het einde van het 5e leerjaar.